CONTACTE SOL·LICITUD PROSPECCIÓ BON NADAL
CONTACTE SOL·LICITUD PROSPECCIÓ FELIZ NAVIDAD

Història de Codorniu

Codorníu és sinònim de la història d’una família de viticultors que es remunta al segle XVI.És l’empresa familiar més antiga d’Espanya i una de les més antigues del món. Actualment compta amb més de 450 anys d’història.

 

historiaManuel Raventós, el gran impulsor de Codorníu, va contractar el 1895 a l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch (coetani de Gaudí) per ampliar el celler. L’edifici que va construir simbolitza la fructífera aliança entre la naturalesa i la mà de l’home, i és un homenatge de pedra al silenci del cava. Des del 1976, aquestes caves són monument històric artístic i un dels exemples més impressionants de l’arquitectura dedicada a l’elaboració i criança de caves.

Sota terra, en un laberint de caves subterrànies és on, des de fa un segle, els caves Codorníu realitzen la segona fermentació i criança a una temperatura sempre constant. El 1872, Josep Raventós Fatjó va elaborar cava per primera vegada a Espanya seguint el mètode tradicional i utilitzant raïms autòctons del Penedès: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. D’aquesta manera, va instaurar una indústria completament nova a la regió i va vincular la marca Codorníu a la història del cava.

Un bon cava s’elabora amb raïm de màxima qualitat. És per això que Codorníu selecciona amb gran cautela el raïm i cuida minuciosament les vinyes. Des de fa molts anys, s’aplica la tècnica de viticultura sostenible, és a dir, es deixa que la naturalesa segueixi el seu curs i només s’intervé quan hi ha desajustos. D’aquesta manera, Codorníu uneix tradició i innovació en el procés d’elaboració del cava controlant cada etapa del procés fins al lliurament del producte final al consumidor.

Algunes dates remarcables de la història de Codorníu

 

 

1551

Primera referència documentada de l’activitat vitivinícola de Jaume Codorníu.

1659

Matrimoni entre l’hereva Anna Codorníu i el viticultor Miquel Raventós.

1872

Josep Raventós crea la primera ampolla de cava mitjançant el denominat mètode tradicional a Espanya.

1885

Manuel Raventós dóna un gran impuls al cava i a Codorníu com a gran productor.

1895

Es projecta la construcció de les caves a Sant Sadurní. Del disseny i construcció del celler s’encarrega l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que, amb Gaudí, va ser un dels representants més destacats de la gran escola arquitectònica del Modernisme català.

1915

Inauguració de les noves Caves Codorníu, fita del modernisme català.

1976

Les Caves Codorníu són declarades monument històric artístic nacional.

1983

Neix el cava líder a Espanya, l’Anna de Codorníu, que introdueix el raïm Chardonnay.

2001

Codorníu compleix 450 anys.

2002

Codorníu crea el primer cava rosat 100 % elaborat amb la varietat negra Pinot Noir.

2010

Neix el Reina Ma Cristina Blanc de Noirs, primer cava blanc elaborat amb Pinot Noir.